dinsdag 6 maart 2012

RIJPEN FRUIT



Voordat een vrucht echter lekker eetbaar fruit is moet de vrucht nog door ontwikkelen na de ontwikkeling van het zaad en het embryo. De vrucht is nu namelijk nog niet rijp en daarmee meestal niet lekker. Om het fruit te laten rijpen zullen de meeste planten het gas ethyleen gaan produceren. Het gas zal de productie van enzymen bevorderen voor de rijping van het fruit. Deze enzymen zullen het fruit sappiger, zoeter en daarmee lekkerder maken. Zo breekt het enzym kinase zure deeltjes af waardoor de pH-waarde van het fruit neutraler wordt en maakt amylase het fruit zoeter door het omzetten van zetmeel (=amylum ) in suikers. Hierbij worden stoffen die geen invloed hebben op de osmotische waarden hebben van de vrucht omgezet in stoffen die dat wel hebben en zal er osmose plaatsvinden in de vrucht en stroomt er water binnen wat het fruit sappig maakt. Ook de kleur van het fruit zal veranderen, het enzym hydrolase verteert namelijk chlorofyl, wat voor de groene, onrijpe kleur zorgt, waardoor de rijpe kleur te voorschijn komt. Naast de mooie kleur wordt ook het fruit zachter doordat pectine, een stof die het fruit hard houdt, gedeeltelijk wordt omgezet in kleinere delen.

Deze structuurformule is de formule van zetmeel, ook wel amylose genoemd. Dit molecuul wordt door het enzym amylase omgezet in meerdere moleculen glucose. Amylose bestaat namelijk uit een aaneenschakeling van verschillende glucose moleculen en hoeft dus als het ware slechts "losgeknipt" te worden. Door deze omzetting neemt de osmotische waarde van het fruit toe doordat glucose wel in water oplosbaar is en amylose niet.

 Besluit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten