zondag 25 maart 2012

SYSTEEM GAS

Het gas voor mijn fruitrijper zit en een klein gasflesje.

De Drukregelaar (afb. 1.)

De werking van de drukregelaar kan het beste worden beschreven aan de hand van deze tekening.

Het gas stroomt links onderaan (aanvoer) binnen, passeert de afsluiter en stuit dan op een afsluitklep. Die afsluitklep is d.m.v. een hefboom verbonden met het membraan. Het membraan wordt door een veer naar beneden geduwd. Hierdoor wordt met een hefboom de afsluitklep geopend, Nu kan er gas stromen onder het membraan. Door de druk van het gas wordt het membraan tegen de veerspanning in omhoog geduwd. Via de hefboom wordt daardoor de afsluitklep gesloten. Het gas dat onder het membraan zit stroomt intussen naar de verbruiker, waardoor de druk afneemt en de veer de afsluitklep weer kan openen.

Als het gas blijft stromen omdat er een apparaat op gas in werking is, ontstaat er een evenwicht tussen de druk van de veer en de druk van het gas onder het membraan. De afsluitklep blijft iets open om dit evenwicht in stand te houden. Wordt de gaskraan van de verbruiker gesloten dan stroomt het gas onder het membraan niet meer weg en wordt de afsluitkraan dicht geduwd. De druk in de leiding blijft gehandhaafd op de door de veerspanning ingestelde druk. Wordt de gaskraan weer geopend, dan valt de druk onder het membraan weg en kan er weer gas stromen.

Bij het comprimeren (drukverhoging) van het gas komt warmte vrij, denk aan een fietspomp. Het expanderen (drukverlaging) van gas kost warmte. Omdat in de drukregelaar het gas expandeert, koelt de drukregelaar af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten